Foto från besiktningen. På den vänstra pelaren syns sprickan som går horisontellt ungefär mittpå. Balkens sprickor är inte lika lätta att upptäcka eftersom det växer såväl lav som mossa på stenens yta.
 Liften på plats, dags att åka upp och besiktiga balken.
 Underifrån är sprickan desto enklare att se. Från detta perspektiv syns även de båda bultskallar som går upp igenom graniten och sannolikt också igenom järnbalken på granitbalkens ovansidan.
 För att kunna avgöra statusen på järnet behövde all biologisk påväxt avlägsnas.
 Ganska omgående framkom det att det fanns dubbla järn vilket kan tyda på att granitbalken har förstärkts vid två tillfällen. Först med plattjärn och senare också med en u-balk. Som framgår av bilden är plattjärnet hårt åtgånget av rost.
 Från kortsidan ser man att u-balken är fylld med betong. Man ser också att det ligger plattjärn närmast granitbalken. På grund av betongkakan går det däremot inte att avgöra hur u-balken är infäst, inte heller huruvida infästningarna är skadade/rost
 Att plattjärnet rostat så kraftigt beror förstås främst på att regnvatten ansamlas mellan järnet och graniten. För hålla undan vatten tätade vi med fogmassa. Notera att järnet på u-balken fortfarande är i gott skick.
 Efter rengöring syns sprickorna tydligt. Det är de högra som går runt om och som har reparerats. Sprickan till vänster i bild har sannolikt tillkommit senare och kan ha sitt upphov i att en av järnbultarna rostat. Järn som rostar expanderar och om j
prev / next